Αριστερή Παρέμβαση

Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

Η μετατροπή ολόκληρης της Κύπρου σε τουριστική ζώνη και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πέραν από κάποια φαινομενική ευκολία στους καταναλωτές και κάποιες πιθανές προσωρινές προσλήψεις (που δεν είναι σίγουρο αν θα αντισταθμίσουν καν τις απολύσεις που θα προκύψουν από το κλείσιμο καταστημάτων που δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα), θα έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες στους εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο και στην κοινωνία γενικότερα. Το διάταγμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ικανοποιεί πάγιο αίτημα της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, τους εκπροσώπους, κατά βάση, του μεγάλου κεφαλαίου,  έχει ως συνέπειες:

α) Αυξάνει τις πιέσεις και προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον εργασιακό και ελεύθερο χρόνο, ενώ υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο που θα καλούνται πλέον να είναι έτοιμοι για εργασία ανά πάσα στιγμή και όλες τις μέρες, με αρνητικές συνέπειες για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

β) Αυξάνει την πίεση της εργασίας και το εργασιακό στρες, καθώς για να καλυφτεί η επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων θα απαιτείται αναλογικά περισσότερη προσπάθεια από το υφιστάμενο προσωπικό.

γ) Επιτείνει και θεσμικά την περαιτέρω υπονόμευση των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων, όχι μόνο στον άμεσα επηρεαζόμενο κλάδο του λιανικού εμπορίου, αλλά συνολικά, αυξάνοντας τις πιέσεις για την οριστική κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής και τη σταθερή πλήρους απασχόλησης εργασία, προωθώντας τη λογική της μερικής απασχόλησης, της εργασιακής βάρδιας και της ευέλικτης και επισφαλούς εργασίας.

δ) Μετατρέπει τη χώρα σε μια “απέραντη υπεραγορά”, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του καταναλωτισμού, τη στιγμή που εκ των πραγμάτων στις συνθήκες κρίσης, μεγάλο μέρος της κοινωνίας αδυνατεί να εξασφαλίσει τα βασικά τής επιβίωσής του.

One comment on “Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

 1. en lalw
  July 13, 2013

  α) είναι δικαίωμα του καθενός να λειτουργεί την επιχείρηση του όπως ο ίδιος κρίνει κατάλληλα. η επιχειρηματικότητα δεν είναι με τις απαγορεύσεις που λειτουργεί. γιατί να μην απαγορεύουμε και στα περίπτερα να πουλάνε παγωτά για να μην χάσουν δουλειές οι παγωτάρηδες; γιατί να μην απαγορεύσουμε στα καταστήματα να πουλάνε κοστούμια έτοιμα για να μην πληγούν οι ράφτες; αφού κόπτεσαι για τους εργαζόμενους, και με το ίδιο σκεπτικό, γιατί να μην περιορίζουμε και το ωράριο λειτουργίας των γραφείων; των περιπτέρων, ή των φούρνων; το επιχείρημα σου δεν έχει λογική βάση.

  β) οποιοσδήποτε υπάλληλος καταστήματος εργάζεται πέραν των 8 ωρών ημερησίως ή των 38 εβδομαδιαίως (και με ανώτατο όριο τις 46 μαζί με τις υπερωρίες) δικαιούται υπερωριακή πληρωμή 1-1.5 ή 1-2 ανάλογα με την περίπτωση. Ασυνείδητοι εργοδότες που δεν πληρώνουν όπως ο νόμος επιβάλλει τους υπαλλήλους τους δεν περίμεναν την επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων για να ‘χτάρουν’ τους υπαλλήλους τους.

  γ) με εξαίρεση τους υπαλλήλους των καταστημάτων και των κέντρων αναψυχής ΟΥΔΕΙΣ δικαιούται δια νόμου υπερωριακή αμοιβή ούτε πουθενά στην εργασιακή νομοθεσία υπάρχει τέτοια υποχρέωση. άρα για ποιά κατάργηση μιλάς;

  δ) με εξαίρεση το δημόσιο, δεν υπάρχει πουθενά στον νόμο η έννοια της ‘σταθερής’ εργασίας. αυτός είναι ένας συνδικαλιστικός μύθος. υπάρχει εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ορισμένου ή αορίστου χρόνου η οποία τερματίζεται νόμιμα για κάποιον που τους λόγους που αναφέρεται στον περί τερματισμού της απασχόλησης νόμο του 1967. τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. παρά να γράφεις αφορισμούς, ψάξε πρώτα το ζήτημα…

  ε) η χώρα είναι ήδη μια απέραντη υπεραγορά. απλά εμείς που είμαστεν τυχεροί στροβολιότες τζιαι έχουμεν ακόμα δουλειά, δεν θα βουρούμεν όπως τους μ****** μετά τις 6 το βράδυ που σχολάννουμεν να πάρουμεν τους μιτσιούς ιδιαίτερα τζιαι μετά μπακάλη. τωρά όπως οι υπόλοιποι κάτοικοι των ανεπτυγμένων κρατών, αν μας κάμνει κκέφι, θα μπορούμεν να ψωνίζουμεν ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ, χωρίς να χρειάζεται να βουρώ Κοκκινοτριμιθιά ή Παλιομέτοχο γιατί εν κλειστά τα σούπερμαρκετ δίπλα στο σπίτι μου.

  έτσι για προβληματισμό.
  χαιρετώ…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 11, 2013 by in Επικαιρότητα.
%d bloggers like this: