Αριστερή Παρέμβαση

Όταν τα ΜΜΕ και η κυπριακή Δικαιοσύνη δίνουν κάλυψη στο στρατό

Μέσα στο γενικό κλίμα παροξυσμού και διχασμού που καλλιεργήθηκε τότε μετά τα γεγονότα του Μαρί και που εργολαβικά  προώθησαν τα ΜΜΕ,  λανθασμένα μπλέχτηκαν μαζί οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του Χριστόφια, με τα θέματα της αποθήκευσης, φύλαξης, έκρηξης των πυρομαχικών, όπως και της προστασίας των ανθρώπων στο χώρο εκεί. Δυο χρόνια μετά,  πολλοί προσδοκούσαν και έλπιζαν να τιμωρηθεί ποινικά  ο Χριστόφιας μέσα από την πρόσφατη δικαστική απόφαση. Υπολείμματα μίσους, φανατισμού και αντικομμουνισμού, κρατούν φαίνεται ως σήμερα.

Δεν μπορούν να ποινικοποιηθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Ο Χριστόφιας και η κυβέρνησή του κρίνονται πολιτικά και μόνο.  Το  φορτίο θα πήγαινε στη Συρία και μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ κατέληξε στην Κύπρο. Η Κύπρος ανέκαθεν ήταν μπλεγμένη σε ενδο-ιμπεριαλιστικούς  ανταγωνισμούς και επιδιώξεις. Η απόφαση για το φορτίο ήταν μια απόφαση αδυναμίας  και διλημμάτων. Προφανώς, ο οποιοσδήποτε  άλλος πρόεδρος που θα ήταν στη θέση του θα ενεργούσε το ίδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πιέσεις και ισορροπίες. Αυτοί που βάλθηκαν να ποινικοποιήσουν τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, εκτός από άγνοια, διαθέτουν και μπόλικη υποκρισία.

Ο Χριστόφιας  κρίνεται γιατί δεν προσπάθησε να αλλάξει τις νοοτροπίες στον κρατικό μηχανισμό, να τα βάλει με καθιερωμένα στεγανά στο σύστημα, να συγκρουστεί με το κατεστημένο των γραφειοκρατών των υπουργείων, με αποτέλεσμα να γίνει ο ίδιος και το κόμμα του μέρος του κατεστημένου. Κρίνεται, γιατί ενώ είχε την πολιτική δυνατότητα να εκθέσει το στρατιωτικό σύστημα και να περιορίσει όσο μπορεί την επιρροή του, δεδομένου και της προοπτικής λύσης του Κυπριακού, αντίθετα υποχώρησε και εν τέλει υιοθέτησε την περιρρέουσα πατριωτική ρητορεία  περί «υψίστης εθνικής αναγκαιότητας ύπαρξης του στρατού». Αλλά ακόμα και μετά την έκρηξη, στις μέρες του ιδεολογικού μίσους που υπέθαλψε η Δεξιά στο σύνολό της και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο Χριστόφιας φάνηκε  αδύνατος να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, να εξαγγείλει και να προχωρήσει σε αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του κράτους. Φάνηκε αδύνατος να δώσει απαντήσεις στην έκπληκτη και σοκαρισμένη κοινωνία. Αλλά και τους ίδιους  τους οπαδούς του ακόμα και  όλους τους αριστερούς που δέχονταν απίστευτη πίεση από παντού, δεν μπόρεσε να εμπνεύσει. Είναι για αυτόν το λόγο που την ανεπάρκεια, τόσο του Χριστόφια , όσο και του κόμματός του, θα την κρίνει πολιτικά η κοινωνία και όχι κάποιο δικαστήριο.

Με την απόφασή του το δικαστήριο,  τιμώρησε  μέλη της ηγεσίας της Πυροσβεστικής που όντως είχαν τεράστιες ευθύνες κατά τη μέρα , αλλά και πριν ακόμα, της έκρηξης. Το δικαστήριο όμως απάλλαξε  ένα ολόκληρο στρατό από τις τεράστιες ευθύνες του.  Η λάθος τοποθέτηση του φορτίου, η μη προφύλαξή του, η έλλειψη συντονισμού για αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν σχέση με τα πυρομαχικά, η εκκένωση  του στρατοπέδου που δεν έγινε ποτέ, όλα αυτά χρεώνονται στο στρατό. Αλλά ο στρατός, για ακόμη μια φορά μένει στο απυρόβλητο!

Ο κυπριακός στρατός , ενώ πολιτικά είναι υπό την ευθύνη τού εκάστοτε προέδρου, λειτουργεί ξέχωρα με μια δική του λογική, κάτι σαν παρακράτος. Ενώ δεν έχει καθόλου   επιχειρησιακές δυνατότητες, είναι  χωρίς υπόσταση  και η πιθανότητα πολεμικής σύρραξης είναι πολύ μικρή, εντούτοις τον συντηρούμε και τον προβάλλουμε γιατί καλύπτει τα εθνικά μας σύνδρομα, τις φοβίες μας, γιατί βολεύονται πολιτικοί και στρατιωτικοί μέσω αυτού. Ένας τέτοιος στρατός δεν μπορεί παρά να είναι παρασιτικός. Δεν προσφέρει τίποτε και συγχρόνως απομυζά την κοινωνία. Και αφού δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, καταλήγει να γίνεται πεδίο συναλλαγής και βολέματος. Οι πλείστοι που δουλεύουν στο στρατό το κάνουν για βιοπορισμό και μόνο. Οι γραφειοκράτες  του υπουργείου άμυνας δουλεύουν σε ένα τομέα αντιπαραγωγικό και χωρίς στόχους. Σε αντίθεση με άλλα τμήματα και θεσμούς του κράτους,  όπου τα έχει λίγο πολύ ανάγκη η κοινωνία, ο στρατός είναι  σαν ένα θεσμικό καρκίνωμα που κανείς δεν το ελέγχει και κανείς δεν το κρίνει. Η ανευθυνότητα που είδαμε στο ζήτημα των κοντέινερ με τα εκρηχτικά, δεν ξενίζει κάποιον που γνώρισε από κοντά τη λειτουργία του κυπριακού στρατού. Πλείστες φορές είχαμε ατυχήματα (θανάτους και τραυματισμούς) λόγω ανευθυνότητας. Αυτό το τραγικό συμβάν που έγινε στο Μαρί, θα μπορούσε να γινόταν οποτεδήποτε και σε άλλη διακυβέρνηση.

Τα ΜΜΕ, κομμάτι του κατεστημένου, είναι φορείς των παθογενειών της κυπριακής κοινωνίας που δεν την αφήνουν να προχωρήσει. Πρωτοστατούν στο δυνάμωμα του εθνικισμού,  μέσω του μιλιταριστικού πνεύματος που συνειδητά προάγουν.   Ενώ συντηρούν με συνέπεια τη λογική της ύπαρξης του στρατού, δεν έχουν την τόλμη να πουν στο λαό ότι  ο στρατός ενδέχεται και σε ειρηνικές ακόμη περιόδους να έχει σοβαρές απώλειες. Αντίθετα, αναγάγουν τα θύματα ενός ατυχήματος σε ήρωες , βεβηλώνοντας  τους ίδιους τους νεκρούς και διασύροντας τους τραγικούς συγγενείς τους.

Το Δικαστικό Σώμα με την απόφασή του να καλύψει  το στρατό, τον κύριο ένοχο για την τραγωδία στο Μαρί, δείχνει να ταυτίζεται με όλες εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυπριακή κοινωνία  να εξελίσσεται. Ποτέ δεν προχώρησε πέραν της εποχής του. Λειτουργούσε  πάντα ως προασπιστής της ντόπιας κοινωνικής ελίτ. Είναι και το Δικαστικό Σώμα μέρος του κατεστημένου.

Είναι παράδοξο να κόπτονται  και να καταδικάζουν, τόσοι και τόσοι, πολιτικοί, νομικοί, η ίδια η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ,  τη γραφειοκρατία, την ανοργανωσιά, την ανευθυνότητα, την αναβλητικότητα, την ευθυνοφοβία στην κοινωνία και στο κράτος, αλλά να αφήνουν έξω απ’ αυτά το στρατό. Γιατί ο στρατός είναι η επιτομή όλων αυτών των χαρακτηριστικών. Είναι ο θεσμός εκείνος που συμπυκνώνει πρώτος και καλύτερος αυτά τα φαινόμενα. Το Μαρί είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας ενός θεσμού, που προσδιορίζεται σαν στρατός. Ο κυπριακός στρατός εκφράζει  την ανωριμότητα του Ε/Κ κράτους και των πολιτικών του εδώ και πενήντα χρόνια.  Εκφράζει το διαχρονικό εθνικισμό της πλευράς μας.   Εκφράζει μια κοινωνία φοβική, εγωιστική, μισαλλόδοξη, αλλά που έμαθε να σιωπά και να βολεύεται.

5 comments on “Όταν τα ΜΜΕ και η κυπριακή Δικαιοσύνη δίνουν κάλυψη στο στρατό

 1. strovoliotis
  July 12, 2013

  Και όμως η αστική μας δικαιοσύνη – γιατί μόνο αυτή έχουμε- διαφωνεί μαζί σου, και δεν εμπλέκει το στρατό, αφού το φορτίο δεν ήταν δουλειά του στρατού. Λέει δηλαδή αυτό που λέγαμε κάποιοι εδώ και δυο χρόνια.

  Όλα αυτά που γράφεις για το στρατό τα προσυπογράφω – όχι γιατί είναι εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά γιατί ειναι εργαλείο του *όποιου* συστήματος χωρίς ρόλο.

  Στο κειμενο υιοθετείται η άποψη πως το Μαρί ήταν μια οργανωμένη πριν και μετά ενέργεια της δεξιάς να σπιλώσει ένα αριστερό πρόεδρο.

  Η ερμηνεία αυτή ειναι αφελής και δεν ειναι δυνατόν να τεκμηριωθεί: το Μαρί ήταν το αποκορύφωμα της ανικανότητας ένας ανεπαρκούς, αχάπαρου προέδρου. Δεν ήταν μια συνωμοσία εναντίον της αριστεράς.

 2. Pingback: Όταν τα ΜΜΕ και η κυπριακή Δικαιοσύνη δίνουν κάλυψη στο στρατό | Kυπραίοι Eνάντια στο Στρατό! —- Askere Karşi Kibrislilar!

 3. Pingback: Όταν τα ΜΜΕ και η κυπριακή Δικαιοσύνη δίνουν κάλυψη στο στρατό | Kυπραίοι Eνάντια στο Στρατό! —- Askere Karşi Kibrislilar!

 4. cypriotsagainstarmy
  July 13, 2013

  Αναδημοσιεύτηκε στο https://cypriotsagainstarmy.wordpress.com/

 5. Marios
  September 19, 2013

  Με αρκετή καθυστέρηση είδα το σχόλιό σου αγαπητέ Στροβολιώτη. Δεν υπάρχει φυσικά λόγος να ανοίξουμε συζήτηση επί της ουσίας. Αλλά μου κάνει εντύπωση ότι γράφεις ότι ” στο κείμενο υιοθετείται η άποψη πως το Μαρί ήταν μια οργανωμένη ΠΡΙΝ και μετά ενέργεια της δεξιάς…..” !!!
  Δεν ξέρω πού είδες γραμμένο το ΠΡΙΝ. Ούτε καν υπονόησα τέτοιο πράγμα. Το κείμενο είναι ξεκάθαρο και δεν αφήνει ούτε μια αιχμή για τυχόν προβοκάτσια από μέρους κάποιων δεξιών για να πλήξουν τον Χριστόφια. Το κείμενο μιλά για ατύχημα! Συνωμοσιολόγος δεν ήμουν ποτέ και δεν θα γίνω. Δες ξανά το κείμενο σε παρακαλώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: