Αριστερή Παρέμβαση

10 λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται σύσσωμη η ελληνική Αριστερά να πιέσει για εφαρμογή των νόμων και καταδίκη της Χρυσής Αυγής

1)Το κρίσιμο ζήτημα είναι να πληγεί η Χρυσή Αυγή τώρα ,σε αυτή τη συγκυρία. Οι φασίστες είναι η άμεση και πιο επικίνδυνη απειλή για το αριστερό κίνημα, τους εργαζομένους, τις κοινωνικές κατακτήσεις, τη δημοκρατία. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή και οι συμμορίες της είναι με την πλάτη στον τοίχο. Αυτοί κρατούν τα μαχαίρια, τα ρόπαλα, αυτοί εγκληματούν καθημερινά. Η τήρηση των νόμων θα τους επιφέρει τεράστιο πλήγμα.
2)Η τήρηση των νόμων θα τους αποσυντονίσει για ένα μεγάλο διάστημα, αφού θα απονομιμοποιήσει τη δράση των συμμοριών της. Η Χρυσή Αυγή, ναι μεν κέρδισε αποδοχή πλασάροντας εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις, αλλά τη δύναμη και το κύρος της τα αντλεί από τη βίαιη και εγκληματική κυριαρχία της στο δρόμο και στις γειτονιές.
3) Ακόμη κι αν, μέσα από την εφαρμογή των νόμων, η Χρυσή Αυγή αναδιπλωθεί, διαλύσει τα «τάγματα εφόδου» και περιοριστεί στο να λειτουργεί μέσα στη «νομιμότητα» του κοινοβουλίου ,εκφράζοντας έστω, ένα ακροδεξιό λόγο, θα είναι κι αυτό ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό φασισμό.
4) Ήδη, μετά τη δολοφονία και τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, άρχισε να μειώνεται η αποδοχή της στην κοινωνία. Η τήρηση των νόμων θα αποκαλύψει περαιτέρω τη σκοτεινή φύση αυτού του «κόμματος». Ότι δηλαδή είναι μια Οργάνωση που στεγάζει και δίνει κάλυψη σε κοινούς εγκληματίες, μαφιόζους και δολοφόνους. Αυτό, θα διαλύσει την ψεύτικη εικόνα που φτιάχτηκε για τη Χρυσή Αυγή, ότι δήθεν έχει αγνούς σκοπούς, ιδανικά, ενδιαφέρεται (έστω με τον ακραίο της τρόπο)για το καλό του Έλληνα. Με αυτό τον τρόπο, θα απομακρυνθούν από τους φασίστες ακόμα πιο πολλοί άνθρωποι που τους πίστεψαν.
5)Δεν θα πάψουν φυσικά οι κρατικές δομές, κύρια η αστυνομία, να δίνουν κάλυψη, όπου μπορούν, στους φασίστες. Αυτή όμως, τώρα, είναι μια καλή ευκαιρία να εφαρμοστούν οι νόμοι, να εφαρμοστεί το ποινικό δίκαιο , να καταδικαστούν κάποιοι φασίστες, να ελέγχονται οι δράσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστούν κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα σπάσει σε μεγάλο βαθμό ο παρακρατικός χαραχτήρας της δράσης των φασιστών και η σχέση τους με την αστυνομία. Η τήρηση των αστικών θεσμών θα δώσει και μια μορφή «οξυγόνου» στα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που πλήττονταν τόσο καιρό από την ανεξέλεγκτη βίαιη δράση των φασιστών.
6) Η άσκηση πίεσης και η επιμονή από μέρους της Αριστεράς και των ευαισθητοποιημένων πολιτών ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι, θα αφαιρέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την κυβέρνηση του Σαμαρά. Εξάλλου, είναι η Αριστερά και οι δημοκρατικοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αντέδρασαν και βγήκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η τωρινή στάση της κυβέρνησης είναι όψιμη, υποκριτική και θέλει να αποπυροδοτήσει τις τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Θέλει ακόμη να ελέγξει και να κυριαρχήσει στο «χώρο», περιορίζοντας την επιρροή των φασιστών που ξεφεύγουν, αυτό το τέρας του Φρανκεστάιν που η ίδια η κυβέρνηση βοήθησε στο να δημιουργηθεί και να πάρει τέτοιες διαστάσεις.
7)Η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και το «βαθύ κράτος» της Δεξιάς, οι οποίοι ανέχτηκαν και πολλές φορές στήριξαν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, παράλληλα με την αναγκαστική προσπάθεια περιορισμού της, έχουν σταθερό στόχο και προσανατολισμό να κτυπήσουν τα κοινωνικά κινήματα, τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, να ρίξουν στη γωνιά την Αριστερά και την προοπτική της. Γι’ αυτό επιμένουν να κάνουν επίκληση της ανάγκης διατήρησης στο πολιτικό σκηνικό των δυνάμεων εκείνων που κινούνται εντός του «συνταγματικού τόξου». Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κατηγορήσουν, αφενός κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς ότι ξεφεύγει η πολιτική τους δράση εκτός πλαισίου «νομιμότητας» και αφετέρου να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να μπορέσουν να ποινικοποιήσουν στο άμεσο μέλλον δυναμικές πολιτικές δράσεις που δεν τούς είναι αρεστές και απειλούν την ηγεμονία που παν να φτιάξουν. Η επιμονή και η πίεση από μέρους της Αριστεράς για τήρηση των νόμων, δεν θα δώσει άλλοθι στον Σαμαρά για να πλήξει τα κινήματα, αλλά ,αντιθέτως, θα του αφαιρέσει το άλλοθι. Τήρηση των νόμων , σήμερα, σημαίνει να πάνε φυλακή όσοι μαχαιρώνουν, όσοι δέρνουν, όσοι κρατάνε επιθετικά όργανα. Σημαίνει σημαντική αποδόμηση της Χρυσής Αυγής. Γιατί, αυτή δέρνει και σκοτώνει, αυτή κρατεί επιθετικά όργανα και όχι τα μέλη των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, και φυσικά, όχι οι εργαζόμενοι που διαδηλώνουν.
8) Η μέχρι τη δολοφονία κατάσταση, όσον αφορά τη στάση της αστυνομίας και των θεσμών απέναντι στις αντιστάσεις των εργαζομένων και της νεολαίας που εκφράζονταν στο δρόμο, ήταν απελπιστική. Αστυνομία και φασίστες γίνονταν ένα, είχαν τη δύναμη και την αλαζονεία. Η κυριαρχία τους αυτή αφαιρούσε την αυτοπεποίθηση όσων αντιστέκονταν δυναμικά στο δρόμο, αλλά και των απλών ανθρώπων που έβλεπαν ένα σκηνικό τρόμου να εκτυλίσσεται καθημερινά και να μην μπορεί κανείς να το ανακόψει. Η αστυνομία δεν θα πάψει να στοχοποιεί αριστερούς αγωνιστές και συνδικαλιστές. Θα συνεχίσει να κτυπά και να συλλαμβάνει όσους εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνόντων. Η διαφορά τώρα είναι ότι δεν θα νιώθει τόσο δυνατό αυτό το παρακράτος της αστυνομίας και των φασιστών, αφού θα είναι πια υπόλογο σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία , υπεύθυνο για σωρεία εγκλημάτων, μέχρι και φόνων. Οι αγωνιστές , οι εργαζόμενοι και η δημοκρατικά σκεφτόμενη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, θα πάρει δύναμη απ’ όλα αυτά και θα προχωρήσει με αυτοπεποίθηση μπροστά.
9)Σαφώς και δεν αντιμετωπίζεται η φασιστική απειλή ποινικά μόνο. Αντιμετωπίζεται κυρίως με τον καθημερινό πολιτικό αγώνα, με τη δυναμική οργάνωση και αντίσταση των αντιφασιστών στους δρόμους και στις γειτονιές. Με την παρουσία μιας δυνατής και ριζοσπαστικής ενωμένης Αριστεράς που θα δίνει απαντήσεις στο λαό και μια ελπιδοφόρα προοπτική. Η Αριστερά όμως, τώρα, είναι μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία και καλείται να αντιδράσει σωστά. Οι φασίστες δολοφόνησαν ένα άνθρωπο, είναι ένοχοι για σωρεία εγκλημάτων, ενώ η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, αναγκάζεται να αφήσει τους νόμους να δουλέψουν. Τώρα είναι το σωστό timing για να πληγεί για τα καλά η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός στην Ελλάδα. Η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των θεσμών οδηγεί σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό το στόχο. Συγχρόνως, θα είναι και για τις συντηρητικές κυβερνητικές δυνάμεις ένα πλήγμα, αφού και οι ίδιες, παραβίασαν άμεσα ή έμμεσα τους αστικούς θεσμούς, αυτούς που υποτίθεται υπηρετούν και σέβονται, με το να παραχωρούν ασυλία ή ακόμα να ενισχύουν τη φασιστική δράση.
10)Η θυσία του Παύλου Φύσσα, μέσα από την τραγικότητά της, ξυπνά ξανά κρυμμένα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας , αλλά και αυτών της Ευρώπης, που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, το σεβασμό στη ζωή, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια. Ξυπνά ακόμα και τις ελπίδες να γίνει η Αριστερά πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να ξαναμπεί στο προσκήνιο, να απομονώσει τους φασίστες και να οργανώσει καλύτερα τον αγώνα της. Είναι μια καλή στιγμή για να γίνει μια συνεργασία της Αριστεράς στο ζήτημα της αντιμετώπισης του φασισμού, κατανοώντας από κοινού το τι σήμερα διακυβεύεται.

Μάριος Θρασυβούλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on September 24, 2013 by in Επικαιρότητα.
%d bloggers like this: