Αριστερή Παρέμβαση

Μακάβριοι λογαριασμοί της ντροπής

agnooumenoi ektafes

Έκκληση Αναστασιάδη προς Ελληνοκυπρίους για να δώσουν πληροφορίες, που θα βοηθούσαν να εντοπιστούν τα οστά Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στις ελεύθερες (ή καθόλου ελεύθερες γι αυτά) περιοχές.

Μερικά θέματα εμφανίζονται στον πλανήτη των ΜΜΕ και εξαφανίζονται σαν ούφο προς άγνωστη κατεύθυνση. Τέτοιες πτήσεις πραγματοποιούν, συνήθως, τα ενοχλητικά θέματα. Είναι εντυπωσιακό, όμως, να παρατηρήσει κανείς, ότι ακόμα κι όταν η πηγή του ενοχλητικού θέματος είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάλι πτήση ούφο εκτελεί. Αναφερόμαστε στην έκκληση Αναστασιάδη, γενικά προς Ελληνοκυπρίους, για να δώσουν πληροφορίεςπου θα βοηθούσαν να εντοπιστούν τα οστά Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στις ελεύθερες (ή καθόλου ελεύθερες γι αυτά) περιοχές.

Το θέμα τσίμπησε ο Παράσχος στην Καθημερινή της Κυριακής, ο οποίος έδωσε μερικούς μακάβριους μεν, ενδιαφέροντες δε αριθμούς.
Σύμφωνα με τη ΔΕΑ ( Διερευνητική επιτροπή για τους Αγνοούμενους), υπάρχουν 1995 αγνοούμενοι. 1493 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι. Έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί 354 Ε/Κ και 90 Τ/Κ. Στα κατεχόμενα, βρέθηκαν 234 τάφοι και στις ελεύθερες περιοχές 37. Αφού έχουμε τους μακάβριους αυτούς αριθμούς, ας κάνουμε τώρα και μερικές μακάβριες συγκρίσεις.
Το 80% των Κυπρίων, οι Ελληνοκύπριοι έχουν 1493 αγνοούμενους και το 18%, οι Τουρκοκύπριοι έχουν 502 αγνοούμενους.
Το 80% των Ε/Κ έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό των οστών 90 Τ/Κ αγνοουμένων, ενώ το 18% των Τ/Κ οδήγησε στον εντοπισμό των οστών 354 Ε/Κ.
Όπως φυσικά έχετε, ήδη, καταλάβει το βαρύ χέρι πάει με την κοντή μνήμη.

Όπως σημειώνει ο Παράσχος, η δήλωση του προέδρου αντανακλά την αγωνία της ΔΕΑ, ότι, αν οι Ε/Κ συνεχίσουν να μην δίνουν πληροφορίες, κάποια στιγμή θα σταματήσουν να δίνουν πληροφορίες και οι Τ/Κ και επομένως, θα σταματήσει και ο εντοπισμός των οστών των Ε/Κ αγνοουμένων.

Μακάβριοι λογαριασμοί της ντροπής – 2

Καλό είναι λοιπόν να φωνάζουν οι Ελληνοκύπριοι για την άρνηση του τουρκικού στρατού να ανοίξει τις στρατιωτικές περιοχές στις έρευνες της ΔΕΑ, αλλά είναι καλό να αναλάβει η κάθε κοινότητα τις ευθύνες της. Κανεί πιον τόσος στρουθοκαμηλισμός.

Όπως, όμως, σημειώσαμε σε προηγούμενο τεύχος της Δεύτερης Ανάγνωσης και μόνο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία περίμενε τη ΔΕΑ για να εντοπίσει τα οστά των αγνοουμένων, είναι ένδειξη συμπεριφοράς ψευδοκράτους για να χρησιμοποιήσουμε και ένα «ενδημικό» όρο. Από πότε ένα ευνομούμενο κράτος ανέχεται το μη αυτεπάγγελτο εντοπισμό αγνοουμένων προσώπων στο έδαφος του. 502 μείον 90 συνολικά εκ των οποίων 300 από το 1963. Τί σημαίνει αυτό για την αστυνομία του και τους εισαγγελείς του, από τότε μέχρι σήμερα; Και τί σημαίνει για τα ΜΜΕ του, που μέχρι πρότινος τηρούσαν σιγή ιχθύος; Όταν στη δεκαετία του 90 άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι, είτε σιώπησαν, είτε εξοργίστηκαν. Αντί να τρέξουν να διερευνήσουν τις πληροφορίες και να εντοπίσουν απαντήσεις, ασχολούνταν με το στιγματισμό των ανθρώπων που τόλμησαν να μιλήσουν. Ας ελπίσουμε, ότι ο νέος εισαγγελέας θα ερευνήσει αυτό το ζήτημα. Μια από τις τελευταίες δημοσιεύσεις του Παράσχου για τους αγνοούμενους, όταν ήταν στον Πολίτη, περιείχε της δηλώσεις συγκεκριμένου προσώπου, τομεάρχη της «Οργάνωσης», που πήρε οδηγίες από… εν ενεργεία αξιωματικό της Αστυνομίας να πάει να θάψει τέσσερεις Τουρκοκύπριους, που τα πτώματα τους ήταν πεταγμένα σ’ ένα χωράφι (ένα ζευγάρι με το παιδί τους κι ένα ακόμα ενήλικο άτομο).

Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία ότι υπάρχουν περιπτώσεις και Ε/Κ αγνοουμένων, που τα οστά τους βρέθηκαν σε νεκροταφεία της Λευκωσίας. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, κυπριακό δικαστήριο καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι δεν έκανε τις δέουσες έρευνες.

Δέφτερη Ανάγνωση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 19, 2013 by in Επικαιρότητα.
%d bloggers like this: