Αριστερή Παρέμβαση

Ανακοίνωση – Να αποτρέψουμε το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων

idiotikopoiiseis

Μόλις οκτώ μήνες μετά από το πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα «κούρεμα» των καταθέσεων και την υπογραφή του Μνημονίου, η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών Οργανισμών βρίσκεται, όπως αναμενόταν, στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων της Τρόικας.

Υπό την απειλή τής μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης, η Τρόικα επιβάλλει με διαδικασίες εξπρές το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων, κρύβεται πίσω από την «υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε και έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε». Στη πραγματικότητα, η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών Οργανισμών και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήταν ο διακαής πόθος της φιλελεύθερης κυπριακής Δεξιάς την τελευταία δεκαπενταετία.

Η συντονισμένη προσπάθεια ταύτισης των εν λόγω Οργανισμών με σκάνδαλα και η προσπάθεια ανάδειξής τους σε φορείς διαπλοκής και κομματοκρατίας, σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες θετικές αναφορές σε οφέλη που προέκυψαν από τις ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες χώρες, σκοπό έχουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η ιδιωτικοποίηση είναι η μόνη σωτήρια λύση απέναντι στη διαπλοκή και το ρουσφέτι. Η επιχειρηματολογία για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών Οργανισμών, εμπίπτει μέσα στο ευρύτερο πνεύμα απαξίωσης κάθε έννοιας δημοσίου συμφέροντος, δημόσιων λειτουργιών και δημόσιου χώρου, δικαιωμάτων και δημοκρατικών θεσμών. Παρόλο που είναι τις επενδύσεις των εξειδικευμένων τεχνοκρατών του ιδιωτικού τομέα, αυτών δηλαδή που διοικούσαν τις κυπριακές Τράπεζες, που καλείται να πληρώσει σήμερα η κοινωνία.

Η Αριστερή Παρέμβαση θεωρεί ότι η λύση στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στους δημόσιους Οργανισμούς δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά η ριζική αναδιοργάνωσή τους, ώστε να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας. Οι κερδοφόροι δημόσιοι Οργανισμοί, συνέβαλαν και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. Πιθανή ιδιωτικοποίησή τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ισοδυναμεί με ξεπούλημα και δημιουργία κερδοσκοπικών ιδιωτικών ολιγοπωλίων που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει τους πολίτες. Η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων στις πλείστες χώρες (π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ και του Μπλερ) δείχνει ότι η τάση είναι η δημιουργία καρτέλ και η σταδιακή αύξηση των τιμών σε βάρος των πολιτών που γίνονται έρμαιο στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών μονοπωλιακών σχηματισμών.

Η Αριστερή Παρέμβαση προτείνει όπως θεσμοθετηθούν μορφές κοινωνικού ελέγχου που να υποχρεώνουν τις δημόσιες επιχειρήσεις να λογοδοτούν στους χρήστες των υπηρεσιών τους και γενικότερα στην κοινωνία και όχι μόνο στις κυβερνήσεις. Επιπλέον, να εφαρμοστούν μέτρα για ένα εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών, που να διασφαλίζει διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία, κοινωνική και οικολογική υπευθυνότητα.

Η Αριστερή Παρέμβαση, καλεί την κυπριακή κοινωνία να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σχετικά με την Αριστερή Παρέμβαση

Η Αριστερή Παρέμβαση συστάθηκε τον Ιούνιο του 2013, με στόχο να φέρει μαζί ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν συλλογικά, συγκροτώντας μιας ομάδα παρέμβασης και δράσης στην κοινωνία. Η Αριστερή Παρέμβαση επιδιώκει να διαμορφώσει τους όρους ενός κοινού βηματισμού ανεξάρτητων αγωνιστριών και αγωνιστών της Αριστεράς μέσα από τη διαδικασία σύνθεσης, πέρα από τάσεις ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά με πλήρη επίγνωση των ορίων που έχουν οι σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες αντιλήψεις στο σημερινό και ιστορικό πολιτικό πλαίσιο.

facebook.com/aparemvasicy

Αριστερή Παρέμβαση

28.11.2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 28, 2013 by in Ανακοινώσεις.
%d bloggers like this: