Αριστερή Παρέμβαση

Η περίπτωση Χάσικου

faghto-lefta

Στην φώτο, καπιταλιστής την ώρα που λεει «οι μετανάστες τρώνε το φαϊ των ανέργων.»

Ο Σωκράτης Χάσικος σε πρόσφατες δηλώσεις τους έδειξε τους μετανάστες ως την αιτία για την πενία των ανέργων. Έχει θίξει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ποίος κλέβει το φαί των ανέργων και γενικά όσων δεν έχουν να φάνε; Πιστεύουμε πως έχουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση «φωνάζει ο κλέφτης».

Συμφωνούμε με τον Χάσικο φυσικά πως κάποιος έχει κλέψει τον πλούτο από τα χέρια της εργατικής τάξης, ή μεσαίας αν θέλετε. Ας δούμε όμως που είναι τα λεφτά, αν βρούμε ποιος τα κατέχει, τότε ίσως βρούμε και την κλέφτη, λογικό δεν είναι;

Οι μετανάστες είναι η πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα. Συχνά δουλεύει με μισθούς πολύ χαμηλούς και μαύρα. Αυτό σημαίνει πως για τον πλούτο που παράγει, δεν παίρνει το «μελλοντικό αντίτιμο» μέσω ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά ούτε καν τον συνηθισμένο μισθό. Ωφελημένοι από αύτη την ανήθικη συναλλαγή –γιατί περί σκλαβιάς πρόκειται- είναι φυσικά ο εργοδότης, αλλά και η κοινωνία, τόσο γιατί πέφτουν οι τιμές, αλλά γιατί έμμεσα δημιουργούνται καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, παρόλα τα ξενοφοβικά μυθεύματα περί του ακριβώς αντιθέτου από τους ακροδεξιούς και εθνικιστές λόγω πολιτικάντικων σκοπιμοτήτων. Ας ρίξουμε μια ματιά στα παραπήγματα και τις στάνες που ζουν οι «λαθρομετανάστες» ή τα υπόγεια που ζουν οι νόμιμοι μετανάστες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι εκεί συσσωρευμένος ο δημόσιος πλούτος;

Από την άλλη μεριά, είναι η κυπριακή και ελληνική μεγαλοαστική τάξη. Ας ρίξουμε μια ματια τωρα στα σπίτια τους, τις βίλες τους, τα κότερα και τα αυτοκίνητα με τα οποία κυκλοφορούν. Αφορμής δοθείσης από τον Σωκράτη Χάσικο [Καθαρή περιουσία 3.318.085 – σε ακίνητα 809.462, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος στο «πόθεν έσχες»] , μιας και έφερε στην επιφάνεια αυτή την κουβέντα. Από τα 35 του χρόνια βουλευτής, ο Χάσικος είναι ενταγμένος για τα καλά στην πολιτική ελίτ του τόπου: Εναλλάσσεται σε υπουργικές (Άμυνας, Εσωτερικών) και κοινοβουλευτικές θέσεις (πρόεδρος διαφόρων επιτροπών) ενώ είναι σταθερά μεγαλοστέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Υπήρξε υπουργός παράλληλα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο στην Ελλάδα, όταν, όπως φαίνεται από την δικογραφία στην Ελλάδα, ξεπληρώνονταν οι μίζες για τους S-300. Την ίδια εποχή ξέσπασε η «κυπριακή χρηματιστηριακή φούσκα» με εμπλοκή μεγαλοστελεχών του ΔΗΣΥ- φυσικά όλοι αθώοι- και πιο συγκεκριμένα:

«…η εταιρεία Sharelinks και η θυγατρική της White knight Ηoldings ltd στις οποίες εμπλέκονται τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου(πεθερός του Χάσικου), άρχισαν να αγοράζουν μετοχές εκατομμυρίων σε ακίνητα. Τελικά, οι αγορές κατέληξαν στην εταιρεία Ledra [SFS Ledra Properties Ltd], η οποία βρέθηκε με τουλάχιστον «100 τεμάχια ιδιοκτησίας/properties» στην Παλιά Λευκωσία. ….. Γιατί να επενδυθούν, ξαφνικά, τόσα λεφτά στην παλιά Λευκωσία και σε ακίνητα; Είναι τυχαίο ότι τα ακίνητα ήταν και ο τρόπος ξεπλύματος ύποπτων χρημάτων όπως το κωδικοποίησε και η μέχρι τώρα έρευνα για τον Τσοχατζόπουλο; Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι, αλλά σαφώς αυτές οι συναλλαγές και μάλιστα την ίδια περίοδο όπου διαπλέκονται δύο σκάνδαλα, στα οποία υπήρχε η ανάγκη ξεπλύματος χρημάτων [οι μίζες και το χρηματιστήριο] θέτουν, σαφώς, θέμα διερεύνησης. Διότι ο κ. Χάσικος εμπλέκεται και άμεσα με εταιρείες, όπως την Telepassport, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για διακίνηση χρημάτων στα σκάνδαλα μιζών, τα οποία είναι υπό διερεύνηση στην Ελλάδα – όπως το σκάνδαλο της Siemens στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του Τσοχατζόπουλου μέσω του «κολλητού του», Π. Νικολαιδη.,Φαίνεται ότι ο εισαγγελέας Αθανασίου, ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο της Siemens κατέληξε ότι τα «μαύρα ταμεία» φαίνεται να διαπλέκονται με την εταιρεία Telepassport «που κατά σύμπτωση ιδρύθηκε το 1998», δηλαδή τον επόμενο χρόνο που άρχισε η διαπλοκή του ΟΤΕ με την Siemens, αλλά και τον επόμενο χρόνο της οριστικοποίησης της συμφωνίας για τους S300. Ο Σ. Χάσικος, ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και υπουργός άμυνας, την περίοδο 1999-2003, βρέθηκε, το 2006, να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην Ελλάδα. Αλλά ήδη από το 2004 υπάρχουν δηλώσεις του όπου εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος της εταιρείας στην Κύπρο – και κατηγορεί μάλιστα την ΑΤΗΚ, υποσχόμενος ότι η εταιρεία, την οποία εκπροσωπεί, θα προσφέρει καλύτερες τιμές. Και σύμφωνα με τις δηλώσεις του η Telepassport ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στην Κύπρο από το 2002 – όταν ο κ. Χάσικος ήταν ακόμα υπουργός άμυνας. Και προφανώς χειριζόταν και ζητήματα μιζών στα οποία εμπλέκονταν διάφοροι οργανισμοί [όπως η Telepassport] και άτομα.»

(Απόσπασμα από το ενδιαφέρον άρθρο του truerespect.com.cy με τίτλο «Οι εθνικοπατριωτικές συντεταγμένες των σκανδάλων του Μιζ – Ακη»)

Δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι πιο πάνω εύλογες απορίες, ξέρω όμως ότι κανένας δεν ερεύνησε εις βάθος.

Αν λοιπόν ο άνεργος θέλει κ. Χάσικε, να δει ποιός του τρώει το φαϊ, πρέπει να απαιτήσει να δει ποιός «έφαε τζαι έσπασε τζαι θέλει τζαι άλλα» από τις μίζες στα εξοπλιστικά και το χρηματιστήριο. Και μετά ερευνήσουμε τον ρόλο της μεγαλοαστικής τάξης στην «κυπριακή τραπεζική άνοιξη» και τον «καζινοκαπιταλισμό». Δεν νομίζω να βρεθεί κανένας λαθρομετανάστης υπεύθυνος για την μεγαλύτερη αναδιανομή (κλοπή) πλούτου στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.

Η κυπριακή μεγαλοαστική τάξη παρασιτεί εις βάρος του κυπριακού λαού, αφού χωρίς να παράγει τίποτα, συγκεντρώνει είτε παράνομα είτε νόμιμα αλλά όχι ηθικά τον πλούτο που παράγει ο λαός με τον κόπο του χρησιμοποιώντας την διαπλοκή ανάμεσα στις κρατικές και εταιρικές θέσεις, τις γνωριμίες και τους εκάστοτε πεθερούς ή άλλους συγγενείς. Ωστόσο «αντί να κρύψει», δείχνει και το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας, και ίσως το μόνο αθώο, ως τους υπαίτιους της συμφοράς που μας βρήκε. Αλλά απόν αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του.

Κινάδων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 30, 2013 by in Επικαιρότητα.
%d bloggers like this: