Αριστερή Παρέμβαση

Ανακοίνωση – Πρόταση για Χαρούμενες Γιορτές από την Αριστερή Παρέμβαση

 xmas photo

Η Αριστερη Παρέμβαση δεν ξεχνάει ότι πριν από περίπου μισό αιώνα, κάποιες Γιορτές σε αυτη τη χώρα κάθε άλλο παρά χαρούμενες ήταν. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 στους δρόμους της Λευκωσίας εκτυλίχθηκε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μικρογραφία της αποτυχίας της πολιτικής ηγεσίας των Κυπρίων να φτιάξουν κράτος θεμελιωμένο στο σεβασμό και στη συνεργασία. Τα δύο πτώματα των Τουρκοκυπρίων κάτω από τα πυρά της αστυνομίας ήταν ο τραγικός απολογισμός μόνο εκείνου του επεισοδίου εκείνης της μέρας. Υπήρξαν πολύ περισσότερα πτώματα στην Κύπρο, και πριν και μετά, κι απ’ τη μια κι απ’ την άλλη. Οργανωμένοι, παρα-οργανωμένοι και ανοργάνωτοι θανάτοι.

Αυτό που δεν υπήρξε ήταν κάποια καταδίκη. Ούτε καν δίκη. 

Γι αυτό, η Αριστερή Παρέμβαση καλεί όλους όσοι αγανακτούν με την ατιμωρισία των πρόσφατων σκανδάλων, να σκεφτούν ότι το καθεστώς της ατιμωρισίας στην Κύπρο πηγαίνει πολύ πιο βαθιά στο χρόνο. Και να ξεκινήσουν ζητώντας δικαιοσύνη από κει. 

Πρότασή μας είναι η 21η Δεκεμβρίου να καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης, περισυλλογής και αυτοκριτικής στην Κύπρο. Διότι Χαρούμενες Γιορτές θα μπορέσουμε να έχουμε μόνο αν παραδεχτούμε ότι κάποτε, κάποιοι – που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθερα ανάμεσά μας ή τιμούνται στα εθνικά μνημόσυνα – έβαλαν το χεράκι τους στο να γίνουν κάποιες άλλες Γιορτές αιματηρές. 

24 Δεκεμβρίου 2013

1528571_10202279514701769_667238636_n (1)

Ο Νίκος Σαμψων και τα πρωτοπαλλήκαρά του, μετά από επιδρομή στην Ομορφίτα.   Τότε που οι παρακρατικές οργανώσεις καταδυνάστευαν την πολιτική ζωή του τόπου.

1504247_10202279440899924_1890264091_o (1)

 Μισό αιώνα πριν, η Τζεμαλιέ και ο Ζεκί Χαλίλ έπεφταν νεκροί από πυρά E/K αστυνομικών στην οδό Ερμού στη Λευκωσία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: