Αριστερή Παρέμβαση

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Η τρόικα έφυγε, αλλά η λιτότητα παραμένει, του Δημήτρη Γκιβίση

irlandia
Με το διάγγελμα του ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι, το βράδυ της Κυριακής, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βγαίνει από το μνημόνιο, που ξεκίνησε το 2010 με το πακέτο «διάσωσης» των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ και που έφερε περίπου 250 διαφορετικά μέτρα λιτότητας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν το γεγονός ως μια δικαίωση της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ ο ιρλανδός υπουργός Oικονομικών Μάικλ Νούναν είπε ότι η χώρα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία.

Ωστόσο πίσω από τις θριαμβολογίες και τις κοινότυπες ευχαριστίες για τις «θυσίες του λαού», η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς που θεωρούν ότι η Ιρλανδία δίνει το καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται μέσα στα ασφυκτικά δεσμά της τρόικας, αφού τα βασικά μεγέθη της οικονομίας της είναι εξαιρετικά αδύναμα και οι προοπτικές της δυσοίωνες. Οι ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις έχουν καταρρεύσει κατά 65% από το 2007, και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 10,6% που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μέσο όρο περίπου 20%. Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι, τουλάχιστον ως το 2016, το ποσοστό των αποσβέσεων θα είναι υψηλότερο από το ποσοστό των επενδύσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το απόθεμα κεφαλαίου στην οικονομία θα μειώνεται. Παράλληλα, η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί κατά 22%, ενώ οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες παρά την αύξηση της σχετικής ανταγωνιστικότητας της ιρλανδικής οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας των νέων βρίσκεται στο 30%, ενώ η σταθεροποίηση του γενικού ποσοστού στο 13% οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης 125.000 άνθρωποι κάτω των 25 ετών έχουν μεταναστεύσει, με αποτέλεσμα η Ιρλανδία να έχει το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης στην Ευρώπη. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τις 300.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί, τους 350.000 επισφαλώς εργαζομένους, το 30% των παιδιών που ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες, το 23% των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, το 10% του πληθυσμού που υποσιτίζεται.

Σήμερα, κάθε Ιρλανδός, ακόμα και τα παιδιά, χρωστάει 9.000 ευρώ για το χρέος των ιδιωτικών τραπεζών, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 200 ευρώ. Το χρέος βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι πέντε φορές υψηλότερο από όσο ήταν πριν τη διάσωση των τραπεζών, και προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω από το 100% μετά το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί ως τότε η σκληρή λιτότητα, που είναι αναγκαία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ανάγκη για νέο πακέτο «διάσωσης»…

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν αυτήν την προοπτική εξωτερικά εύθραυστη, και εκτιμούν ότι η Ιρλανδία δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα νέο πακέτο «διάσωσης» ακόμα και μέσα στο 2014. Είναι προφανές ότι το ιρλανδέζικο success story έχει καταρρεύσει πλήρως, ενώ, παρά το κλίμα τεχνητής ευφορίας, η χώρα δεν πρόκειται να απελευθερωθεί από τα δεσμά της, αφού οι επιθεωρητές του ΔΝΤ θα συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους δύο φορές το χρόνο μέχρι το οφειλόμενο ποσό να πέσει κάτω από το 200% της ιρλανδικής ποσόστωσης στο ΔΝΤ, δηλαδή κάτω από τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εποπτεία θα υπάρχει και από την ΕΚΤ μέχρι να επιστραφεί το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας, ενώ οι προϋπολογισμοί της θα πρέπει να υποβάλλονται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, αν η χώρα αποτυγχάνει να ακολουθήσει τις «συστάσεις» για περικοπές και πρόσθετους φόρους. Να σημειωθεί επίσης το κυριότερο, ότι η Ιρλανδία είναι η χώρα στην οποία τα κέρδη του κεφαλαίου αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Γεγονός που επιβεβαιώνει το προφανές: ότι η λιτότητα δεν είναι μια λανθασμένη πολιτική που εφαρμόζεται από την ιρλανδική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά είναι ένα μέσο για να μεταφέρεται ο κοινωνικός πλούτος από τους εργαζόμενους προς τους πλούσιους.

Δημήτρης Γκιβίσης
Πηγή: http://epohi.gr/portal/diethni/15650-irlandia-i-troika-efyge-alla-i-litotita-paramenei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 27, 2013 by in Uncategorized.
%d bloggers like this: