Αριστερή Παρέμβαση

Ανακοίνωση – Για το ρατσιστικό επεισόδιο στο κέντρο της Λευκωσίας και τις δηλώσεις Χάσικου

Capture

Στις 27 Νοεμβρίου εκτυλίχθηκε ένα σοβαρότατο επεισόδιο «έννομης» ρατσιστικής βίας με τον ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικό της ΜΜΑΔ στο κέντρο της Λευκωσίας. Ένα περιπολικό σταμάτησε τρεις Αφρικανούς μετανάστες για εξακρίβωση στοιχείων και όταν ο ένας εκ των τριών παραπονέθηκε για την αυθαίρετη ενέργεια της αστυνομίας, δέχθηκε κτυπήματα με αποτέλεσμα το σπάσιμο του ποδιού του. Το συμβάν βιντεογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (βλ.https://www.youtube.com/watch?v=S8hZBgDij3w#t=269). Παρά τις συγκλονιστικές εικόνες που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες από οργανωμένα σύνολα, κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, κανένα κόμμα και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν καταδίκασε το περιστατικό μέχρι στιγμής.

Τα δε ΜΜΕ, ήταν απαράδεκτα τόσο στην κάλυψη, όσο και στη μη κάλυψη του γεγονότος. Όσα ασχολήθηκαν με το θέμα, υπογράμμισαν τη νόμιμη παραμονή του μετανάστη και το γάμο του με Κύπρια, διαχέοντας την εντύπωση ότι οι συνθήκες αυτές καθιστούν το γεγονός σοβαρότερο και άρα, π.χ. είναι θεμιτό ο οποιοσδήποτε μη νόμιμος μετανάστης να ξυλοφορτώνεται από την αστυνομία.

Σε ένα ρεσιτάλ ενθάρρυνσης αυτής της συμπεριφοράς της αστυνομίας, και καλύπτοντας τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι όσοι αλλοδαποί είναι παράνομοι πρέπει να εγκαταλείψουν την Κύπρο επειδή τρώνε το ψωμί των ανέργων, ενώ υποστήριξε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα μεταναστών δρουν σαν ‘μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων’.

Δηλώσεις σαν αυτές του κ. Χάσικου δημιουργούν κλίμα εχθρότητας, μίσους, διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού απέναντι στους μετανάστες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού, ενθαρρύνοντας τη φυλετική βία ή/και στοχοποίηση. Ταυτόχρονα υποσκάπτουν τον αντιρατσιστικό αγώνα και τις προσπάθειες που διεξάγονται για ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο, ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας, χρώματος και φυλής.

Η Αριστερή Παρέμβαση καταδικάζει απερίφραστα το ρατσιστικό επεισόδιο και τις δηλώσεις του κ. Χάσικου. Θεωρούμε ότι τόσο η κρατική φυλετική βία, όσο και η ανοχή και υπεράσπιση ρατσιστικών συμπεριφορών από μέλη της κυβέρνησης, δεν έχουν καμία θέση στην Κυπριακή κοινωνία. Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 29, 2013 by in Ανακοινώσεις.
%d bloggers like this: