Αριστερή Παρέμβαση

Ανακοίνωση – Έργα και ημέρες του νεοφιλελευθερισμού: Νέο ιστορικό ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα

www.cyprusnewsreport

Το νέο ρεκόρ ανεργίας που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) είναι καρπός των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας τριετίας. Ο δείκτης της εγγεγραμμένης ανεργίας τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 27,4% από 26% πέρσι (1.376.463 άτομα), ενώ πάνω από ένας στους δύο ηλικίας 15-24 ετών δεν έχουν εργασία.

Όπου οι πολιτικές λιτότητας ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, η χώρα μετατρέπεται σε κοινωνική έρημο, πορευόμενη σε ένα αδιέξοδο χωρίς καμιά ελπιδα για το μέλλον. Διαλύονται οι μισθοί, οι συντάξεις, τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, ενώ εκτινάσσεται το δημόσιο χρέος και ακρωτηριάζεται η δημοκρατία. Μια θεραπεία που αποδείχτηκε πιο καταστροφική από την ίδια την κρίση, ένα θανατηφόρο φάρμακο που απέτυχε όπου δοκιμάστηκε (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα).

Τα δεδομένα αυτά προειδοποιούν για τους κινδύνους για την κυπριακή κοινωνία, η οποία μόλις πριν από οκτώ μήνες εισήλθε και επίσημα στο φαύλο κύκλο της λιτότητας. Η ανεργία ήδη άγγιξε το 18% (σχεδόν 45% στους νέους κάτω των 25), ενώ ένα στα τέσσερα άτομα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπρόσθετα, 120.000 άνθρωποι ζουν με μισθούς που προσεγγίζουν το όριο της φτώχειας.

Η Αριστερή Παρέμβαση συστρατεύεται με τις δυνάμεις που αντιστέκονται στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού με στόχο να ηττηθούν και να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας. Αν οι χώρες του Νότου έχουν μετατραπεί σε αποικίες χρέους με κοινωνίες σε εξαθλίωση, φτώχεια και απελπισία, η εσωτερική υποτίμηση στις χώρες του Βορρά χτυπά τα κατώτερα εισοδήματα προς όφελος των ανώτερων τάξεων. Με αίσθημα αλληλεγγύης, καλούμε όσους και όσες πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν μια διαφορετική κοινωνία. Την κοινωνία της εργασίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της οικολογίας, της ισότητας των φύλων και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Αριστερή Παρέμβαση συστάθηκε τον Ιούνιο του 2013 διεκδικώντας να διαμορφώσει τους όρους ενός κοινού βηματισμού ανεξάρτητων αγωνιστριών και αγωνιστών της Αριστεράς. Στόχος μας είναι ένα ισχυρού κοινωνικό κίνημα, που θα εκφράζει πολιτικά τον κόσμο της εργασίας, των αυτοεργοδοτούμενων, της νεολαίας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επιστημονικής γνώσης, και όλων εκείνων που υφίστανται εκμετάλλευση και καταπίεση. Με βασικούς πυλώνες δράσης το περιβάλλον και την οικολογία, τα κινήματα πόλης και δημόσιου χώρου, το κοινωνικό φύλο και τον αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό αγώνα, αντιστεκόμαστε σε ένα σύστημα που γεννάει κρίσεις, όχι ένα σύστημα που βρίσκεται απλά σε κρίση.

Αριστερή Παρέμβαση

12 Δεκεμβρίου 2013 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 12, 2013 by in Ανακοινώσεις.
%d bloggers like this: